Gece Yarısı Kütüphanesi
0

Gece Yarısı Kütüphanesi, İngiliz edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Matt Haig tarafından 2020 yılında kaleme alınan, fantastik, bilimkurgu ve felsefi kurgu olan bir roman türüdür. Özgün ismiyle The Midnight Library olup, Kıvanç Güney tarafından çevirisi yapılmış olup Domingo Yayınevi tarafından basılmıştır. Goodreads‘de 2020 yılında Yılın En İyi Romanı seçilmiştir. 238 sayfalıktan oluşan tek serilik bu kitabımızın ana karakterleri Nora ve ona eşlik eden Joe, Dan, Bayan Elm, Izzy ve Ash’ dır.

gece yarısı kütüphanesi

GECE YARISI KÜTÜPHANESİ KONUSU:

“Yaşamla ölüm arasında bir kütüphane var” dedi. “Bu kütüphanedeki raflar sonsuza kadar gider. Her kitap yaşamış olabileceğin başka bir hayatı yaşama şansını sunar sana. Farklı seçimler yapmış olsan, şu an nasıl bir hayatın olacağını görürsün…”
“Pişmanlıklarını telafi etme şansın olsaydı, bazı konularda farklı davranır mıydın?”

Nora Seed berbat halde. Kedisi öldü. İşinden kovuldu. Abisi onunla konuşmuyor. Kimsenin ona ihtiyacı yok. Ard arda alınmış kötü kararların sonucunda bir kütüphanede buluyor kendini. Zamanın hiç akmadığı bir gece yarısı kütüphanesinde, sonsuz sayıda kitabın ortasında…
Kitapların her birinde Nora’nın farklı bir hayatı yazılı. Başka kararlar verseydi yaşamış olabileceği hayatlar. Farklı kariyerler, farklı eşler, farklı arkadaşlar, farklı şehirler arasında gidip gelen Nora’nın aklı sorularla doluyor.

Mutluluk sadece önemli sandığımız seçimlerde mi gizli?

 Yanlış giden her detayın sorumlusu gerçekten biz miyiz?

 Hayatı yaşanılır kılan ne? Yanlış bir karar insanın tüm hayatına mal olabilir mi?

Biraz da kendi yorumum ile bahsetmem gerekirse kitabımız keşkeleriyle, pişmanlık dolu hayatından keyif alamayan Nora, aslında çok yetenekli ve potansiyeli yüksek olan biri. Ama hayatında bazı şeyleri yerli yerine oturtamamış ve vermiş olduğu kararlardan ötürü hayatta hiçbir amacı olmadığını düşünen biri.

gece yarısı kütüphanesi

Abisinin onunla konuşmaması, kedisinin ölümü, işinden kovulması ve hayatından nefret etmesiyle birlikte gerçekleşen olayları ve çevresinde bulunan insanların kendisi olmadan daha mutlu bir hayat süreceğini düşünen Nora, her şeyin üst üste geldiği, bunalıma girdiği bir gün intihar etmeye karar verir. Lakin hesaplamadığı bir şey gerçekleşir. Nora kendini (eşekler cennetinde bulmak yerine) yaşamla ölüm arasında, adının Gece yarısı Kütüphanesi olduğu paranormal bir yerde bulur.
Kütüphanede bulunan tüm kitaplar başkalarının hayatlarını konu almak yerine Nora’nın vermiş olduğu kararların ve seçimlerin hayatında ne gibi değişikliklere neden olduğunu anlatıyor. Hayatında yapmadığı için pişman olduğu veya yapsaydım nasıl olurdu diye merak ettiği bütün cevapları bu kitaplarda görüp yaşaması için Nora’ya bir şans tanındı.

Abisiyle birlikte rock gurubunu kursaydı hayatı nasıl olurdu?

Yüzme sporunu devam ettirseydi şayet nasıl bir hayat yaşardı?

Bunun gibi binlerce sorular…

gece yarısı kütüphanesi

Nora bu hayatları yaşarken aradığı cevaplar kendi istediği ve onu mutlu edecek cevaplar olmadığını fark etti. Öğrenmenin tek yolu yaşamaktır. Nora ile yaşayıp birlikte göreceğiz bakalım neler olacak.

Acaba Nora kitaplar arasında aradığı cevapları bulabilecek mi?

 Gece Yarısı Kütüphanesi, benim için uzun bir zamandır okumak istediğim ve okuduğum takdirde çok farklı bir yere sahip olan, okurken kendimce düşüncelere daldığım bir kitap gibiydi. Okurken pek sıkılmaya vakit bulmadım açıkçası, severek ve her bir hayatı merak ederek okudum diyebilirim. Dili çok akıcıydı. Anlatımı ise açık ve anlaşılır bir şekildeydi.

Kimi yerlerde ders verir niyetinde okuyuculara yaşamak istedikleri hayatın da kötü ve mutsuz bir tarafın olabileceğini, mükemmel bir hayatın olmadığını, keşke şöyle bir hayat yasasaydım dediğinde, ama o an yaşamakta olduğu hayattan daha beter olabileceğini anlatır niteliğindeydi.

Yaşamakta olduğumuz hayatın kıymetini bilelim. Sürekli geçmiş zamanlardaki pişmanlıklarımız için geriye dönüp keşke demek yerine önümüzde nasıl bir hayat istiyorsak çabalayıpi iyikilerle çoğaltalım. Unutmayın ki kalem sizin elinizde…

 Gece Yarısı Kütüphanesi ‘nden Alıntılar

  • ~Kömürün de elmasın da karbon olduğunu ama kömürün hiçbir basınç altında elmasa dönüşemeyecek kadar katışıklı bir karbon olduğunu söylemedi. Bilimsel olarak, kömürseniz kömür kalırdınız. Belki de hayattan alınması gereken esas ders buydu.
  • ~ İnsan kendini yalnız hissediyor bazen.
  • ~ “İyilik büyük bir güçtür.”
    “Ve az bulunur”
  • ~ Kanepesinde oturmuş, başkalarının mutlu hayatlarını parmağıyla kaydıra kaydıra bir şeyler olmasını bekliyordu.
  • ~

         Bayan Elm dudak büker gibi gülümsedi. “Böylece görmüş oldun, değil mi?

        “Neyi gördüm?”

        “Sonuçları değil, ancak seçenekleri tercih edebileceğini.”

Gece Yarısı Kütüphanesi okuyucularının düşüncelerine de göz atalım,

  • ~”İlk sayfadan sona kadar büyüledi diyemem fakat karakterle birlikte aynı noktalarda aynı duyguları hissettim. Başlarda olan memnuniyetsizlik, ağır gelme hissi, yavaş yavaş alışma süreci ve sonlara doğru gelen çaresizlik. Garip ve hoş etki bırakan güzel bir kitap”
  • ~”Ben bu kitap sayesinde hayatımda aldığım en cesur kararı aldım. Kendimi özgür bıraktım. Bu kitap inanılmaz. Terapi gibi bir kitap. Tavsiye ederim.”
  •  ~”Okuması basit olmasına rağmen verdiği mesajlar inanılmaz anlamlı, sizi düşünmeye iten ve hayatınızda bir şeylerin pişmanlığını yaşamak yerine o anı en iyi şekilde değerlendirmenin önemini olabilecek en iyi şekilde vurguluyor. %100 tavsiyemdir. Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz. Hatta mutlaka okumalısınız.” -Derya Sevim

Gece Yarısı Kütüphanesi ‘ni okuyacaklara şimdiden keyifli okumalar!!!

Söyleyeceklerin mi var? Discord’a gelip sohbete katıl.

Sosyal içerik platformumuza kayıt olmak ister misin?

İnstagram hesabımıza göz atmaya ne dersin? Hadi tıkla!

 

8.6

  • ÇEVİRİ 9
  • BASIM 8.3
  • KONUSU 9
  • AKICILIK 8
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir